Primaria Comunei Giarmata

Judet Timis

Spre deosebire de Giarmata, în trecut populata masiv de germani, Cerneteazul a ramas un sat românesc în care celelalte minoritati nu au atins o pondere prea mare sub stapânirea austro-ungara.

Astfel, odata cu primele recensaminte moderne, precum cel de la 1880, sunt înregistrati 1.321 de locuitori, dintre care 1.1191 de români. La începutul secolului XX se înregistreaza un maxim de locuitori, de 1.454 suflete, dupa care populatia scade. Ajunsa sub 1.000 de locuitori dupa 1990, în ultimii ani numprul de locuitori a reînceput sa creasca, pe masura ce conditiile economice s-au îmbunatatit.

La recensamântul din 2002, au fost înregistrati 1.002 locuitori, în crestere cu 7,2% fata de precedentul recensamânt. Se remarca o crestere substantiala a numarului de romi, pe fondul unei usoare scaderi a numarului de români.

Din punct de vedere al formei principale de relief, Comuna Giarmata se incadreaza in categoria campie.

Din punct de vedere climatic pentru evaluarea vulnerabilitatii la poluarea cu nitrati,cel mai important parametru este raportul dintre precipitatii si evapotranspiratia potentiala.

Vegetatia naturala specifica este cea a padurilor de campie. Pomii fructiferi cei mai intalniti sunt prunul, marul, ciresul, visinul, caisul, gutaiul, dudul, nucul.

Sari la conținut